Post Icon

Kediler





 Köpekler gibi kedilerin de yediklerinden iyi yararlanmaları, sağlıklı ve çevik kalabilmeleri için zaman zaman gezmeleri, koşup oynamaları lazımdır.
Eğer kedinizi sürekli olarak içeride tutuyor ve onu dışarı salmıyorsanız, kedinizi yalnız bir odada bırakmayarak, bütün evin içinde koşmasına izin vermeli, ona küçük bir top veya makara hediye ederek, oynayıp neşelenmesine yardım etmelisiniz.


Kısa ve uzun tüylü kediler, kısa zaman aralıklarıyla taranıp fırçalanmak isterler. Uzunca zaman taranmayan kedilerde tüyler çok dökülür, keçeleşir ve kirli, çirkin bir durum alır. Keçeleşmiş tüyleri bir makasla ve dikkatle almak, ondan sonra da hayvanı tarayıp fırçalamak lazımdır.


Tepeden tırnağa kadar çamura bulandığı zamanlar dışında kedinin, köpekler gibi yıkanması şart değildir. Hayvanın tüylerini kirlendiği zaman talk pudrası sürüp fırçalamak postu temizler, tüylere canlılık ve parlaklık kazandırır.
Kediler genellikle 10 yıl yaşarlar. Fakat iyi bakım altında tutulan mutlu kediler arasında 15, hatta 20 yılı aşkın yaşayarak emektar bir hatıra halini alanlara da rastlanır.

 TUVALET EĞİTİMİ: 

  Kediler, son derece temiz hayvanlardır. Bu temizlik ruhu onlarda  doğuştan var olduğu için tuvalet eğitimi vermek sandığınızdan da kolaydır.

Kediler, içgüdüsel olarak yaptıklarını örtmek, kapamaktadırlar. Son derece temiz hayvanlardır. Bu temizlik onlarda doğuştan var olduğu için tuvalet eğitimi vermek sandığınızdan da kolaydır. Zaten çoğunlukla anne kedi bu görevi üstlenir. Ancak bazen kediler, tuvalet kapları yerine ortalığa yapmayı tercih ederler. Bu, onların size bir şey anlatmaya çalıştıklarının açık bir işaretidir. Bu gibi durumlarda kediyi cezalandırmak yerine niçin bu hareketi yapmış olabileceğini tahmin edin:
- Tuvalet kabı, evin fazla işlek olmayan sessiz bir köşesinde olmalı ki kediniz rahatça işini görebilsin,
- Tuvalet kabı, yiyecek kabının yanında olmamalı,
- Tuvalet kabı, kenarları fazla yüksek olmayan (kedinin girişini çıkışını zorlamayan) ama yaptıklarını gömecek derinlikte plastik bir kap olmalıdır. Sizin için plastiğin temizlenmesi de kolay olur.
- Tuvalet kumu temiz ve kuru olmalı.

FIRÇALAMA:

Kedi temizliği, gerek banyo gerek fırçalama olsun, sonuç olarak her kediyi mutlu eder. Özellikle fırçalama, kedilerin rahatlatan bir zaman dilimi geçirmelerini sağlar. Bir kediyi mutlu etmenin en kısa yolu onunla ilgilenmekten geçer. Kedi temizliği de onunla ilgilendiğinizi hissettirecektir. Kedi ne kadar özenli bakılıyorsa, kendisini o kadar iyi hissediyor demektir. Kabulettiği her hareketiniz, en iyi teşekkür dilekleriyle size geri dönecektir. Bırakın şımarsın. Ona harcayacağınız her an, kendi ruhsal sağlığınız için de kazanılmış demektir.

TIRNAK BAKIMI:
 
Bütün kedigiller familyasında olduğu gibi kedilerde içeriye çekebildikleri tırnaklara sahiptirler. Bunlar son derce sivri korkunç silahlardır. Dinlenme sırasında tırnaklar içeriye çekilir ve iyice korunur. Bu nedenle yürüme sırasında yere temas etmezler ve aşınmazlar. Kedilerin tırnağıda insanlarınki gibi sürekli uzar. Kedi bunları iyi tutmak zorundadır. Bunların çok uzun olmasını engellemek için aşındırmak gerekir. Eğer tırnaklar çok uzarsa ve yuvalarından çıkarsa kedinin yürümesine engel olur.
Tırnak kesme olayına kediniz yavruyken alışmasını sağlayın. Yavru kedilerin tırnakları iğne gibi sivri ve keskindir .Onların uçlarını kesmek ilerideki kesimler için iyi bir egzersiz olur. Genelde kediler tırnak kesim olayından rahatsız olur ve korkarlar. Yavruyken yapılan bu egzersizler birazda olsa onun alışmasına neden olacaktır.
Tırnak orta kısımda damar ve sinirler içeren canlı doku ve onun ilerisinde ölü tırnak dokusundan oluşmaktadır. Tırnak kesilirken ölü dokunun kesilmesi gerekir eğer canlı dokuyu da keserseniz kanamaya neden olursunuz. Beyaz tırnaklı kedilerde canlı doku ve ölü doku sınırı kolayca ayırt edilir, fakat siyah tırnaklı kedilerde dikkatli davranmak gerekir. Bunun için kedinin ayağına sıkıca bastırınız ve tırnakların dışarıya çıkmasını sağlayınız sonra kuvetli bir tırnak makası ile canlı tırnağı kesmemeye gayret ederek geride 2-3 milim kalacak şekilde tırnağı kesiniz.
Tırnak kesimi için özel olarak tasarlanmış tırnak makaslarından yararlanılır. İnsanlar için üretilen tırnak makasları bu iş için uygun değildir.
 
İlk kez tırnak kesim işinin nasıl yapıldığını Veteriner Hekiminizden öğrenebilirsiniz. Hiç bir zaman kanamaya neden olabilecek şekilde tırnak kesmeyiniz .Eğer tırnak kanıyorsa o zaman pıhtılaşmayı sağlayan bir preparat kullanmalısınız ,elinizde gümüş nitrat içeren ürün varsa kanamayı durdurmak için kullanabilirsiniz .Eğer kanama durmuyorsa tüm patiyi bandaja alabilirsiniz.
Bunda da sonuç alınamıyorsa veteriner hekiminize danışınız.
Eğer tırnak kesimi işlemi için kendinize güvenmiyorsanız o zaman bu işi bir uzmana bırakınız. 

BESLENME:
 
Kedinin Beslenmesi Kediler ne yemeli?Kedi hemen hemen tam anlamıyla kanivordur. Vahşi hayatta tabiatının gereği kemirgenleri,kuşları ve böcekler gibi canlı avları yiyerek beslenir. Bizim ona sağladığımız hayat içinde yiyeceklerini bizim bilgimiz ve ona sağladığımız olanaklar ölçüsünde alır. Kedinin menüsünü ,bazı besinlerin eksikliği veya yokluğundan ileri gelen hastalıklardan korunması için değişik vermek gerekir. Kedi yavrusunu genç yaşlardan itibaren her şeyi yemeye alıştırmak lazımdır. Bunu henüz zevkleri tam yerleşmeden yapmak gerekir.Kedilerde sütten kesilmeden önce yerleşen gıda alışkanlığı çok inatcıdır. Beslenme eğitiminde pratik yol yavruları sütten kesme sırasında dengeli ekonomik yeterince çeşitli gıdaya alıştırmaktır.Bugün kuru mama veya konserve şeklinde hazırlanmış kedi mamaları yemektedirler. Diğer hayvanlar gibi kedilerinde dengeli beslenmeleri gereklidir.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 yorum:

Yorum Gönder